Μέλη ΔΕΠ

Δρ. Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου

Καθηγητής – Διευθυντής εργαστηρίου

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου είναι Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π., στο αντικείμενο του Σχεδιασμού Συστημάτων Μεταφορών. Διαθέτει δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. (1999), μεταπτυχιακό δίπλωμα Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού του Purdue University (ΗΠΑ) (2000) και διδακτορικό δίπλωμα Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. (2009). Έχει εκτενή ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία είκοσι ετών σε αντικείμενα σχεδιασμού συστημάτων μεταφορών, συστημάτων αστικών συγκοινωνιών, ηλεκτροκίνησης στης μεταφορές, διαχείρισης οδικών υποδομών, εκτάκτων συνθηκών στις μεταφορές και επιχειρησιακής έρευνας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος 12 ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών έργων με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ, έχει συμμετάσχει σε 25 ερευνητικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δραστηριοποιηθεί ως ειδικός σύμβουλος – μελετητής σε περίπου 60 μελέτες σχεδιασμού συστημάτων μεταφορών, αστικών συγκοινωνιών, σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας κ.ά. Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία έξι μαθημάτων στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ (1 μάθημα κορμού), δύο μαθημάτων στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (1 μάθημα κορμού), δύο μεταπτυχιακών μαθημάτων των ΔΠΜΣ «Γεωπληροφορική» του ΕΜΠ και του ΔΠΜΣ «Προσομοίωση και Σχεδιασμός Έργων Πολιτικού Μηχανικού» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και τριών μαθημάτων στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού. Είναι επιβλέπων 5 μεταδιδακτορικών ερευνητών, 11 διδακτορικών διατριβών (5 ολοκληρωμένες) και μεγάλου αριθμού διπλωματικών εργασιών. Έχει συγγράψει δύο βιβλία, 6 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, 115 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και άνω των 120 δημοσιεύσεων σε πρακτικά συνεδρίων, με συνολικά άνω των 3500 αναφορών. Το 2010 έλαβε το διεθνές βραβείο καλύτερης δημοσιευμένης εργασίας «ASCE State—of-the-Art in Civil Engineering Award» από την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ (ASCE). Έχει διατελέσει Προέδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων την περίοδο 2016-2020.

Γραφείο Β.128 | 1ος όροφος, Κτίριο Βέη
email: kkepap@central.ntua.gr

Δρ. Ιωάννα Σπυροπούλου

Καθηγήτρια

H Δρ. Ιωάννα Σπυροπούλου είναι Καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1992-1997), με μεταπτυχιακό στα Συγκοινωνιακά (MSc in Transport) από το Imperial College London (Ηνωμένο Βασίλειο, 1998) και διδακτορικό στα Συγκοινωνιακά από το University College London (Ηνωμένο Βασίλειο, 2004). Είναι μέλος του ΕΣΤε από το 2010, και έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο των μεταφορών. Έχει συμμετάσχει σε 15 ερευνητικά έργα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το συγγραφικό της έργο συμπεριλαμβάνει ένα βιβλίο, 3 κεφαλαία βιβλίων και περισσότερα από 100 άρθρα δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Είναι κριτής και μέλος επιστημονικών επιτροπών σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, εμπειρογνώμων-αξιολογήτρια ερευνητικών προτάσεων και έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών και Ελληνικών οργανισμών και μέλος επαγγελματικών και επιστημονικών επιτροπών. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πλήθος μελέτων στο αντικείμενο των μεταφορών. Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αποτελούν: η κυκλοφοριακή ροή, η κυκλοφοριακή προσομοίωση, τα ευφυή συστήματα μεταφορών, η συμπεριφορά μετακινούμενου, η βιώσιμη κινητικότητα και η οδική ασφάλεια.

Γραφείο Β.126 | 1ος όροφος, Κτίριο Βέη
email: iospyrop@central.ntua.gr

Δρ. Λάμπρος Μητρόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής

Ο Δρ. Λάμπρος Μητρόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής Ε.Μ.Π., στο αντικείμενο του Σχεδιασμού Οδών. Διαθέτει δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού (2006), μεταπτυχιακό δίπλωμα Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού του Imperial College και University College of London (Hνωμ. Βασίλειο) (2007) και διδακτορικό δίπλωμα Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη (ΗΠΑ) (2011). Έχει ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία δεκαεπτά ετών σε αντικείμενα σχεδιασμού μεταφορικών συστημάτων και ανάπτυξη μεθοδολογιών αξιολόγησης για τον υπολογισμό επιπτώσεων, σε εθνικά και διεθνή προγράμματα. Έχει συμμετάσχει, σε 28 ερευνητικά έργα τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές εργασίες. Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από 34 δημοσιεύσεις σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και 56 σε πρακτικά Διεθνών επιστημονικών συνεδρίων (μετά από κρίση). Έχει συμμετάσχει σε 40 μελέτες και υπηρεσίες σχετικές με οδοποιία, οδικής ασφάλεια, υδραυλικές μελέτες οδών, κόμβων, και αναπλάσεων καθώς και σε υπηρεσίες σχετικές με ηλεκτροκίνηση, προσβασιμότητα και βιώσιμες μεταφορές, καλύπτοντας το φάσμα του πολιτικού μηχανικού. Είναι επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) από το 2019 στο εργαστήριο Οργάνωσης και Εκμετάλλευσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών όπου ειδικεύεται σε πολυτροπικές μετακινήσεις, νέες τεχνολογίες στη σιδηροδρομική, τρένα υψηλής ταχύτητας και hyperloop. Ήταν διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έως το 2024 και  ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάη, Μανόα έως το 2012 όπου ασχολήθηκε με νέες τεχνολογίες οχημάτων και ερευνητικά συγκοινωνιακά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Federal Highway Administration (FHWA) και το Hawai’i Department of Transportation (HDOT). Του έχει απονεμηθεί το πρώτο βραβείο PIARC 2011 (World Road Association) για την καλύτερη δημοσίευση σχετικά με την Αειφόρο Ανάπτυξη στις μεταφορές. Ήταν πρόεδρος των φοιτητών του Institute of Transportation Engineers (ΙΤΕ) στο Πανεπιστήμιο της Χαβάη και μέλος των ITE, American Society of Civil Engineers  (ASCE) και Society of Automotive Engineers (SAE).

Γραφείο Β.124 | 1ος όροφος, Κτίριο Βέη
email: 
lmit@mail.ntua.gr

 

Δρ. Βασίλειος Ψαριανός

Ομότιμος Καθηγητής

Διπλ. Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ (1976). Δρ.Μηχ. Πανεπιστημίου Αννοβέρου Γερμανίας (1981). Μέλος ΔΕΠ στην Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών από το 1987. Συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε πάνω από 180 δημοσιεύσεις σε ξένα και ελληνικά περιοδικά και συνέδρια καθώς και σε Επιστημονικούς Τόμους του Transportation Research Board ΗΠΑ. Συν-συγγραφέας ενός βιβλίου στα αγγλικά του εκδοτικού οίκου McGraw-Hill. Επιστημονικός υπεύθυνος σε 15 ελληνικά και δύο ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικός υπεύθυνος σε άλλα δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος σε διάφορα εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος σε επιστημονικούς συλλόγους της Ελλάδος, ΗΠΑ και Γερμανίας και επίτιμο μέλος της Ιταλικής Εταιρείας Συγκοινωνιολόγων. Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας Σχεδιασμού Αυτοκινητοδρόμων της Γερμανικής Επιτροπής Ερευνών Οδοποιίας και Μεταφορών (FGSV). Διατελεί κριτής σε δεκάδες ξένα περιοδικά. Διαθέτει υπέρ 40-ετή πείρα σε μελέτες και έργα οδοποιίας ως σύμβουλος μηχανικός και ελεγκτής οδικής ασφάλειας. Έχει διατελέσει επίσης βασικό μέλος σύνταξης διαφόρων Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τελευταία είναι σύμβουλος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών και της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης.

elΕλληνικά