Το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής (ΕΣΤε) ιδρύθηκε το 1998 και είναι υπεύθυνο για όλες τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που αφορούν στο σχεδιασμό, στην οργάνωση, λειτουργία και αξιολόγηση συγκοινωνιακών συστημάτων και υποδομών της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ (ΣΑΤΜ). Τα αντικείμενά δραστηριοποίησης του ΕΣΤε περιλαμβάνουν το σχεδιασμό οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών και αεροδρομίων, την κυκλοφοριακή τεχνική, τον σχεδιασμό μεταφορών, τη σιδηροδρομική, τα ευφυή συστήματα μεταφορών, την οικονομική των μεταφορών και την οδική ασφάλεια.
Το προσωπικό του ΕΣΤε απαρτίζεται από 3 μέλη ΔΕΠ, 2 μεταδιδάκτορες και 10 υποψήφιους διδάκτορες.
Τα μέλη του ΕΣΤε είναι ιδιαίτερα ενεργά στα αντικείμενα του εργαστηρίου, μέσω της συμμετοχής τους σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά έργα, της συγγραφής επιστημονικών άρθρων και παρουσίας σε διεθνή συνέδρια και της συμμετοχής τους σε επιστημονικές και επαγγελματικές επιτροπές. Επιπλέον, τα μελη του ΕΣΤε ανταποκρινόμενα στις ανάγκες διαμόρφωσης μιας καταξιωμένης και αναγνωρισμένης φυσιογνωμίας ενός μηχανικού και με στόχο την αξιοποίηση της πρακτικής και επαγγελματικής εμπειρίας στη διδασκαλία και έρευνα συμμετέχουν ως μέλη ομάδων ή αυτόνομα σε μελέτες και κατασκευές συγκοινωνιακών υποδομών και συστημάτων όπως μελέτες οδοποιίας, μελέτες σχεδιασμού μεταφορών, κυκλοφοριακές μελέτες, ελέγχους οδικής ασφάλειας (safety audit) κ.ο.κ.
To διδακτικό και ερευνητικό έργο του ΕΣΤε αφορά στα παρακάτω αντικείμενα (αλφαβητικά): Γεωμετρικός σχεδιασμός οδών, Διαχείριση προσβάσεων, Έλεγχος και επιθεώρηση οδών, Ευφυή συστήματα μεταφορών, Κυκλοφοριακή τεχνική, Οδική ασφάλεια, Οικονομικά στοιχεία μεταφορών, Σιδηροδρομική, Σχεδιασμός αεροδρομίων, Σχεδιασμός μεταφορών.
Τα προπτυχιακά μαθήματα που παρέχει το ΕΣτε στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα για όλους τους σπουδαστές της ΣΑΤΜ, υποχρεωτικά μαθήματα της (κύριας ή δευτερεύουσας) ροής Συγκοινωνιακής Τεχνικής και κατ’ επιλογήν μαθήματα. Επιπλέον, το ΕΣΤε συμμετέχει σε μεταπτυχιακό μάθημα του ΔΠΜΣ «Γεωπληροφορική» του ΕΜΠ. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται υπό τη μορφή διαλέξεων και συμπεριλαμβάνουν τόσο θεωρία όσο και ασκήσεις. Επίσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε συγκοινωνιακές υποδομές και υπηρεσίες. Σημαντικό τμήμα της μαθησιακής διαδικασίας αποτελεί και η εκπόνηση θεμάτων εξαμήνου, τα οποία μπορεί να είναι ατομικά ή ομαδικά και σε συγκεκριμένα μαθήματα περιλαμβάνουν μετρήσεις πεδίου ή/και απαιτούν τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού ή λογισμικού. Στο πλαίσιο του Μαθήματος-Θέματος Οδοποιίας του 9ου εξαμήνου (Σχεδιασμός-Μελέτη-Λειτουργία Οδικών Έργων), ομάδες φοιτητών μελετούν τμήμα οδού στο σύνολο των πτυχών του. Στο εν λόγω μάθημα συμμετέχουν εκτός από τα μέλη του ΕΣΤε και διδάσκοντες από τα Εργαστήρια Δομικών Έργων, Υδατικών Πόρων και Εγγειοβελτιωτικών Έργων, Τοπογραφίας και Περιοχή της Αρχιτεκτονικής. Πέρα των παραπάνω, αριθμός τελειόφοιτων φοιτητών σε κάθε έτος εκπονούν διπλωματικές εργασίες στα ερευνητικά αντικείμενα του ΕΣΤε, υπό την επίβλεψη των μελών ΔΕΠ αυτού.